22 oktober 2013

3 store glutenfrie grovbrød

Denne oppskriften har jeg lånt fra http://herligblanding.blogspot.no/ og den måtte jeg dele videre!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg baker stadig glutenfrie brød, og siden en del spør etter oppskrift, kommer den her.

Det er ikke enkelt å få gode, glutenfrie brød. Jeg har øvd i mange år, og etter mange mislykka runder, er jeg nå ganske fornøyd med oppskriften jeg har.

Oppskriften gir 4 brød som jeg steker i form. Har du bare plass til tre brød i ovnen, går det fint å lage tre litt større brød av denne oppskriften.

Jeg synes at fersk gjær gir best resultat, men tørrgjær kan selvsagt også brukes.

To pakker gjær er det første som havner i bakebollen, sammen med en spiseskje lys sirup.

Sirupen hjelper gjæra har jeg hørt...

Så tilsetter jeg

12 dl fingervarm væske, jeg bruker en blanding av melk og vann.

2-3 dl glutenfri havregryn

2-3 ss linfrø

Jeg tilsetter også

2 ss fiberhusk og rører rundt.

Fiberhusk er viktig ved glutenfri gjærbakst, siden det bedrer bakeevnen. Fås kjøpt på helsekost og i enkelte dagligvarebutikker.

La blandingen hvile noen minutter mens du finner fram de andre ingrediensene.

Det finnes mange slags glutenfritt mel på markedet. Jeg liker best Semper, både når det gjelder bakeevne og smak.

Til denne oppskriften bruker jeg

1 kg grovt og 1/2 kg fint, det vil si to pakker "mix med fiber" og en pakke "mix".

Når gjæren er rørt ut, og fiberhusken har fått svelle litt, tilsetter jeg den ene melpakken.

Jeg tilsetter også

1 dl olje (rapsolje, solsikkeolje eller en annen nøytral olje)

1/2 ts salt

1 egg

1 dl solsikkefrø

1 dl sesamfrø

1/2 dl gresskarfrøkjerner

Mengden av de ulike frøene kan selvsagt justeres. Jeg tar det jeg har i huset...

Så setter jeg på kjøkkenmaskinen, og blander alt godt.

Når jeg har en jevn "suppe" tilsetter jeg mer og mer av melet.

La gjerne maskinen gå lenge, så deigen blir godt eltet.

Hold igjen litt mel på slutten. Kanskje du ikke trenger alt.

Deigen skal ikke være fast, heller ikke flytende.

Som en fast risgrøt, bruker jeg å si.

Den er veldig klissete, og skal holde formen. Det vil si, den skal ikke flyte sammen når du stopper å røre i den.

(Nå kan du ellers glede deg over at den ikke skal knas ut på benken...)

La deigen heve en god halvtime.

Jeg bruker fire brødformer, og legger en strimmel bakepapir i bunnen og opp på kortsidene.

Resten av formen smører jeg godt med margarin.

Tips for å spare oppvask: Du kan selvsagt bruke bakepensel, men jeg bruker gjerne en bit matpapir når jeg smører former. Ta litt smør på papiret, og stryk utover. Når du er ferdig, er det bare å kaste papiret...

Smør godt, det er irriterende med brød som setter seg fast i formen.

Fordel deigen i de fire formene. Jeg bruker vekt for å få like mye deig i hver form. ellers kan man ende opp med store og små brød som krever ulik steketid.

Bruk en fast slikkepott som du dypper i lunkent vann. Dytt deigen godt sammen. Trykk den ned i hjørnene, og jobb for å unngå store luftlommer i deigen. Disse vil nemlig føre til at brødet ikke henger sammen.

Glatt til overflaten til slutt.

Sett brødene inn i kald ovn, nederste rille.

Sett ovnen på 40 grader, og la brødene stå 20-25 minutt.

På bildet her har de hevet seg litt. Jeg lar dem heve godt over kanten før jeg øker temperaturen.

(ikke la dem heve for mye, da er faren at de ramler sammen...)

Øk temperaturen til 210 grader, og la dem stå i 45 minutter.

Når tiden er gått, slår jeg av komfyren, og lar dem steke på ettervarmen i 10 minutter.

Steketid kan variere fra ovn til ovn, og man må gjerne prøve seg litt fram.

Du kan teste om de er ferdigstekte ved å banke på skorpa. Det skal være en "hul" lyd.

La brødene avkjøles på rist.

Siden vi har bare en glutenfri person i huset, deler vi brødene i to før frysing. Så rekker de ikke å bli gamle før de er oppspist.

Brødene kan også skjæres i skiver før frysing. Da er det enkelt å ta opp så mange brødskiver man trenger, og tine i brødrister eller micro. Til niste er det forresten ypperlig å bruke frosne skiver. Så holder maten seg frisk noen timer, mens brødet tiner...

1 kommentar:

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar til meg!

Hilsen
Anne Kjersti